Humankultur

Välkommen nya liv till vår värld.

Bild doulan Debra

Bilden visar amerikanska doulan Debbra när hon föreläser för doulor i Norden.

Ni som går i väntans tider för att bli föräldrar är lyckligt lottade att erbjudas bland världens allra säkraste förlossningsvård. Om något tillstöter för mor eller baby, så finns medicinsk hjälp. Men om allt verkar normalt och barnmorskan håller koll så har den blivande mamman stora möjligheter att välja hur hon vill föda. Det finns då många vetenskapliga studier, som visar att både föräldrar och barn ges bättre grund både på kort och lång sikt genom att föda barn på mest möjliga naturliga sätt.

Det är en stor händelse och en stor omställning att bli förälder. Därför är det många som uppskattar att få extra stöd, så att det blir så tryggt som möjligt under förlossningen. Detta ger underlag för att med glädje minnas denna händelse.

En doula ger kontinuerligt förlossningsstöd.

Odis är en organisation som utbildar doulor, se Doulor i Navigationslisten. Det har blivit vanligt med doulor i USA och England, därifrån kan vi hämta en stor skatt av erfarenhet.

Blivande föräldrar kan välja att anlita en doula. Hon ger er information och goda råd för att förbereda inför förlossningen. Hon kan också anlitas för att ha jour och följa med som stöd för båda föräldrarna under förlossningen. En doula är följsam utifrån föräldrarnas önskemål och mycket vaksam på vad föräldrar ser ut att behöva i form av stöd, uppmuntran och förslag på sätt att lindra upplevelsen av livmoderns jobb och optimera förlossningsupplevelsen. Om den blivande barnafadern av någon anledning inte kan eller bör medverka i barnafödandet, så är en släkting eller väninna värdefull närstående partner. Det är viktigt att den blivande mamman känner sig trygg med sitt stöd.

Goda förlossningsminnen är värdefulla hela livet.

Mitt namn är Lena Sandell, jag är utbildad doula av Förlossningsgruppen i Göteborg, tillhörande Odis. Båda blivande föräldrar är välkomna på gratis informationsträff, 40 min i mitt rum i centrala Uddevalla, för att sedan hemma i lugn och ro kunna resonera om att eventuellt anlita en doula.

Välkommen att anlia mig som doula med jour. Det ingår två träffar med båda föräldrarna eller annan stödjande person. Vi tränar relax, naturlig smärtlinfring, förlossningsställningar och så pratar vi om kost, kroppshållning, fysisk träning mm. Sedan står jag till förfogande när helst förlossningen sätter igång för att infinna mig på NÄL, som födelsekompanjon under hela förlossningen. Jouren varar i 10 dagar innan beräknad förlossning och tills barnet är fött. Det ingår också en efterträff för att stämma av och prata amning eller föräldraroll. För allt detta betalas en fast summa på 3800 kr innan samarbetsförberedelserna börjar.

En doula har inget medicinskt ansvar och fokuserar på att medverka till bästa möjliga upplevelse för föräldrarna.

För den som inte vill ha hela doulasamarbetet erbjuds förlossningsförberedande träning för 300kr/75min i centrala Uddevalla. Många olika tekniker finns för andning, avslappning, masssage mm. Det går också att beställa amningsstöd i egen bostad för 300kr/tim (500kr/2 tim) samt resetid och resekostnad.

Båda föräldrar har många olika möjligheter att förbereda sig inför barnets ankomst.

När jag var yngre planerade jag bli barnmorska, men annat kom att prioriteras. Medan jag gick sjuksköterskeskola arbetade jag extra på förlossningen i Uddevalla, som sjuksköterska jobbade jag bland annat på BB NÄL och spädbarnsavdelning Linköping. En gång har jag upplevt underverket att ha en liten människa i magen, det blev en son som nu är vuxen.

Gravida som drabbas av foglossning eller ryggont har oftast god hjälp av KranioSakral terapi, se KS-terapi och Sv.forskning i Navigationslisten.

Bild på doulaMig når du på Tel 0522-19307, SMS 0764223264 eller lena23sandell@gmail.com via nätet.

Mitt företag heter Bohus Kulturguide. Jag håller till i Uddevalla, där jag inte bara guidar för friskvård utan även kulturhistoria och konsthantverk.

Hjärtligt Välkommen

Senast uppdaterad: 2020 10 24

www.humankultur.se följer upphovsrättslagen.