Humankultur

Välkommen till goda matvanor.

Matkultur i Uddevalla

Välkommen på rådgivning om kostvanor enskilt eller i grupp.. Kroppen byggs upp av den näring vi stoppar i oss. Bra matkultur är en god investering för både oss själva och andra.

Vi blir vad vi äter, sägs det.

Min mottagning finns nu i närheten av Rotviksbro utanför Uddevalla.

Grundläggande är att om möjligt äta nytillredd mat, gjord på råvaror som vi mest möjligt hämtat direkt från naturens skafferi och att äta så varierat som möjligt.

När vi förbättrar våra matvanor, byggs kroppen succesivt upp på ett mer funktionellt sätt. Vi kommer att känna allt bättre tillfredställelse med vilka vi är och med vad vi förmår göra.

Det är aldrig för sent att börja förbättra kroppens fysiologi.

Om vi är mycket ivriga och gör stora kostförändringar för att bli friska, kan det motsägelsefullt resultera i att vi blir sämre under en period. Ofta beror det då på att obalanser som länge funnits i kroppen börjar försöka rättas till och detta reparationsarbete kan belasta. Vid sådana tillfällen är det bra att rådfråga sakkunnig. Våra kroppar fungerar olika och ibland är viss föda olämplig för vissa individer.

Carl von Linnè var tidig med att klassificera kostvetenskap, som värdefullast av alla vetenskaper.

Jordbruksmark och böndernas ekologiska insatser borde ha högre status. Ökad medvetenhet om värdet av bra mat är trots allt på gång. I Göteborg tas allt fler av stans parker i bruk för grönsaksodling. Hälsovårdsnämnden har återinfört tillstånd att ha grisar inne i centrala Göteborg. De fungerar som anläggningsmedhjälpare inför odlingar i stans parkområden, exempelvis i Högsbo, www.stadsjord.se. Om några år kan även Uddevalla komma att bli uppodlat på alla möjliga ställen.

Den kostrådgivning jag erbjuder ger stöd för bättre kostvanor och förklarar för och nackdelar med olika mat, anpassat till individens behov. En timmas kostrådgivning kostar 400 kr. Vi lever i en kultur där många blir beroende av sötsaker eller bär omkring på onödigt många kilon. Den som vill ha stöd för att ta sig ur sockersug eller minska på vikten är mycket välkomna. Vid behov rekommenderar jag att gå vidare till sjukvård eller näringsterapeut.

Många av oss har intolerans för något eller några födoämnen. Det belastar oss med trötthet och dåligt mående. Eftersom immunglobelin G-antikroppar mot visst födoämne ofta ger en smygande kronisk belatning, kan vi gå i omkring i åratal utan att förstå vad som är fel. Med Food Detective- analys erbjuder jag dig att med ett litet blodprov testa vilken mat du har antikroppar mot. Provtagning, resultat och kostrådgivning tar ca. en timma och kostar 1400kr. Food Detective visar om du har intolerans mot gluten, fisk, äpple, citrus, jordgubbe, kött, ägg, mandel, nötter, jordnötter, kål, morot, selleri, baljväxter, kakao, vitlök, mjölk, jäst mm

Mer påtagliga symtom får vi om vi har allergiframkallande immunglobelin E-antikroppar mot mat, pollen, djurhår, kvalster eller insekter. Jag erbjuder blodprovstest mot denna typ av allergi för 400kr, fast detta test visar bara att du har Immunglobelin E-antikroppar, men för att veta vad du är allergisk mot krävs fortsatt utredning i sjukvården.

Nu för tiden finns många olika dieter att välja bland, alla har både för och nackdelar. Om man är villig att förändra finns många möjligheter.

Nya rön ökar kunskapen om kostens stora betydelse.

Det görs fantastiska framsteg då det gäller att förstå enskilda näringsämnens nyckelroller och samspel i kroppen. När vi utsätts för stress av olika slag förbrukas en del näringsämnen i högre grad och då är det värdefullt och ibland livsnödvändigt att kompensera med näringstillskott.

Kunskaper i näringsfysiologi ger värdefull friskvård.

Bild på LenaMig når du på Tel 0522-19307, ange ditt telefonnummere i min telefonsvarare om jag ej är hemma eller lena23sandell@gmail.com via nätet eller SMS till 0764223264.

Mitt företag heter Bohus Kulturguide, jag håller till i Uddevalla.

Hjärtligt Välkommen

Senast uppdaterad: 2023 07 11

www.humankultur.se följer upphovsrättslagen.